Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Pośród szerokich alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe potrawy włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film