Metaforą komfortu są dla wielu hotele oferujące usługi na najwyższym poziomie. Przepych są jednakże coraz mniej widoczne. Luksusowość danego miejsca można przedstawić w sposób elegancki, choć dla ludzi spoza elity dyskretny. Hotel luksusowy musi oferować także potrawy dopasowane do każdego sposobu odżywiania.
Czytaj
Satysfakcjonująca wizyta w restauracji na terenie hotelu, to nie tylko walory smakowe posiłku, ale też sposób serwowania. Pomieszczenia wewnątrz hotelu powinny odznaczać się dopasowaniem do jednostkowych gustów gości. Tak, aby każdy dostał szansę odkrycia zbliżonego do ideału pokoju. Wyjątkowość miejsca zobowiązuje obsługę do pieczołowitej troski o drobiazgi, które w odmiennych warunkach nie zostałyby spostrzeżone. Niezwykle ważne jest też personalne podejście do klienta hotelu. Dobra obsługa jest nie tylko zdolna do realizacji sugestii klienta, ale też robi to z dużą dozą dyskrecji. Dobrze mieć na uwadze, że komfort placówki przejawia się nie tylko w wyposażeniu pokoi, ale również w jej walorach funkcjonalnych. Dla dobrze sytuowanych gości dbanie o wygląd zewnętrzny często pozostaje kwestią kluczową. Dlatego też luksusowy hotel powinien dawać możliwość opartego o wysiłek fizyczny spędzania czasu wolnego. Oczywistością wręcz są basen, łaźnia fińska, korty do gry w tenisa. Wiele placówek oferuje również usługi stadniny, pola golfowego. Istotna jest też sfera odnowy biologicznej, jaką powinien posiadać taki obiekt luksusowy. Estetyka miejsca może w taki sposób nie tylko budzić zachwyt, ale i promieniować na gości.