Współcześnie alergie pokarmowe pojawiają się częściej niż wcześniej. Na szczęście diagnostyka tego typu stanów także stoi na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do podstawowych objawów, które powinny wywołać niepokój należą: bóle jamy brzusznej, brak apetytu, częste biegunki, nudności, a nawet zapalenie w okolicach jamy ustnej czy migreny. W wyniku uczulenia na gluten może pojawiać się też niedokrwistość wywołana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie trzeba, aby czekać na pojawienie się powyższych objawów. Istnieje w końcu możliwość zrobienia właściwego testu. W oparciu diagnozę potrzebne mogą się stać zmiany sposobu odżywiania, a co z tym związane – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu musimy wykluczyć znaczną ilość rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: pokarmy zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten powinny pamiętać też o skrupulatnym przeglądaniu listy składników produktów gotowych. Ważne jest też unikanie konsumpcji takich dań, co do których nie mamy informacji w zakresie zawartości. Tak w przypadku żywności, jak i leków.
Jaką żywność stosować w diecie gluten free dowiesz się na naszym blogu
Różnorodne stabilizatory niemal na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Bezglutenowe produkty są aktualnie łatwo dostępne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale także w sklepach ogólnospożywczych. Prócz tego sporo sklepów z pieczywem ma w ofercie nie zawierające glutenu wyroby. W jadłospisie korzystnie zawrzeć jak najwięcej pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej formie. Sposób odżywiania uczulonego na gluten również można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie słodyczy. Życie uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg znacznej ostrożności w wyborze żywności oraz substancji leczniczych.