jeszcze więcej rodzai kaw

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje wielkiego trudu. ile kawy w kawie? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film